2011. január 18., kedd

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Múzeumi dolgozóként gyakran veszek részt hivatalból kiállításmegnyitókon, de most kifejezetten hobbiból (és a blog iránti elkötelezettségből ;) ) kaptam nyakamba a várost péntek délután. Már nyár óta vártam, hogy megérkezzen a meghívó a Hagyományok Házához tartozó Magyar Népi Iparművészeti Múzeum vadonatúj kiállítóhelyének megnyitójára. 

A Fő utca 6. szám alatti régi irodabútor boltból átalakított kétszintes galéria zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, aminek én csak titokban örültem az egyik paraván mögül kukucskálva, a szervezők és felelősök viszont boldogan adtak hangot is elégedettségüknek.


A galéria első tárlatát Népi iparművészetünk elmúlt ötven éve címmel Szabó Zoltán főmuzeológus rendezte. A megnyitót Beszprémy Katalin,  a  Hagyományok Háza Népművészeti módszertani műhelyének tárvezetője (a kárpát-medencei hímzések általam  csodált ismerője és művelője) vezényelte, beszédet mondott  dr. Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere, Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős helyettes-államtitkára, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, valamint dr. Andrásfalvy Bertalan volt művelődési és közoktatási miniszter, néprajzkutató, a Pécsi Tudományegyetem tanára. Tőle külön szeretném kiemelni azt a nagyon szép gondolatot, hogy minden ember csoda a maga nemében, ahogy minden nemzet is, és mind saját feladattal rendelkezik. Azzal, hogy végre méltó környezetbe kerül ezen országos gyűjtemény eddig méltatlan körülmények között tárolt fővárosi része, nagy lépést tettek meg a Hagyományok Háza, a Minisztérium és a Budavári Önkormányzat illetékesei a saját nemzeti örökségünkkel kapcsolatos feladataink teljesítésében. Én nagy szeretettel ajánlom mind a mostani kiállítást, mind a jövőben rendezendő kiállításokat, melyekről igyekszem majd hasonlóképpen beszámolni.


Mivel a legtöbb kiállításmegnyitó nem létezhet fogadás nélkül, szerencsémre a beszédek után a galériaszint csábító pogácsáival és italaival elnyelte  a látogatók többségét, így ízelítőül tudok mutatni egy-két képet a földszinti kiállítótérről és a kiállított alkotásokról.



Matyó hímzés (Bota Józsefné)

Kalocsai abrosz (Király Ilus)
Matyó hímzés (T. Szabó Józsefné)

3 megjegyzés:

  1. Áhá,
    most kibújt a szög a zsákból! Múzeumos vagy! Nagyon jó - irigyellek csöppet...
    Kössz a hírt - meg fogom nézni! Meg felrakom hozzám is - hisz van egy ilyen lapom:-)

    És annak is örülök, hogy feltetted a naplómat érdekességként...

    VálaszTörlés
  2. Tücsök!
    Neked is szánok egy Kreatív blogger díjat! Kuksizz be hozzám!

    VálaszTörlés
  3. Que preciosidad de trabajos. enhorabuena

    VálaszTörlés