2010. január 2., szombat

Egymillió öltés Magyarországon

Ez a blog azért jött létre, hogy dokumentálja 2010. 01. 01-én éjjel rám tört lelkesedésem jövőjét, mely szerint végighímzem az országot. Évekig gyűjtögettem a már többnyire csak antikváriumokban fellelhető, különböző hímzésfajtákról szóló népművészeti kiadványokat, azzal a szándékkal, hogy picit megtanulom a különböző tájegységeinkre jellemző díszítési eljárásokat. Itt az ideje tényleg a tettek mezejére lépni.
Elképzelések, azok vannak:
  • Először is, szereznem kell végre egy digitális fényképezőgépet. Ha nem készítek képeket a munkáimról, akkor ki hiszi el nekem, hogy tényleg szorgosan járt a kezem?
  • Valahol meg kell húzni a határt. Az eredeti tervem az volt, hogy díszpárnahuzatokat készítek, különböző stílusokban. Úgyhogy párnahuzatnál nagyobb minta nem jöhet szóba. Nagyjából 40x40 cm-ben gondolkodom.
  • Lesznek kivételek és kihágások, de alapvetően sorba veszem az összes általam ismert stílust, egyszerre csak egyfélére fogok koncentrálni.
  • Legalább hetente egyszer jelentkezem. Ha mással nem, hát azzal, hogy bevallom, ha épp nem haladtam egy öltésnyit sem...
  • Szereznem kell egy fél lepedőnyi méretű Magyarország térképet is, hogy legyen mit átrajzolni valódi lepedőre. Pár éve a kecskeméti Népi Iparművészeti Múzeumban láttam egy kiállítást, ahol a kiállító helyi hímzőkör tagjai készítettek egy varrott térképet, amin minden tájegység egy rá jellemző apró motívummal volt jelképezve. Azt hiszem ez a félig virtuális kirándulás megérdemel egy ilyen nem-virtuális térképet az utamról.
  • Reményeim szerint az év során lesz alkalmam valódi kirándulások élménybeszámolóival is tarkítani a blogot. Írok majd népművészeti múzeumokról, hagyományőrző csoportokról, szupernagyikról, akiktől sokat lehet tanulni. Ehhez (és a projekt többi részéhez is) bármilyen javaslatot szívesen fogadok.
Megnyílt hát a Varródoboz... lássuk mit rejt.

4 megjegyzés:

  1. Dear Doboz,

    (gondolom a Varró a vezetékneved, és hát akkor a monogrammod is azonos a nagy badarmadárvarródániellel, heh)

    szóval én lelkesen lefényképezgetném időről időre a felgyülemlett termékeidet, szépen, jól. Csak emiatt ne vegyél gépet.

    VálaszTörlés
  2. Szurkolok Neked, és igyekszem majd rendszeresen követni Téged és a tűdet :)

    VálaszTörlés
  3. Szép tervek! :)
    Hajrááá :)

    VálaszTörlés